KUN KOIRASI TULEE TÄHYSTYSSTERILAATIOLEIKKAUKSEEN

Sterilaatioleikkauksessa narttukoiralta poistetaan kirurgisesti joko pelkät munasarjat tai munasarjat ja koko kohtu. Tämä päätetään tapaukohtaiseti leikkauksen yhteydessä. Leikkausta ei suositella tehtävän juoksuajan tai valeraskauden aikaan. Steriloitu narttu on lisääntymiskyvytön, eikä nartulle enää tule juoksuaikaa, valeraskauksia eikä kohtutulehdusta. Lisäksi riski maitorauhaskasvainten muodostumiseen pienenee huomattavasti, erityisesti ennen ensimmäistä juoksua leikatuilla nartuilla.

* Sopiva leikkausajankohta on 3 kk juoksujen loppumisesta eli näin koiran kiimakierto on lepovaiheessa.

* Teemme leikkauksia myös pienille koirille. Mikäli koirasi on alle 3 kg, varmistathan vielä asian puhelimitse.

Ennen käyntiä 10 h syömättä, ei mitään herkkujakaan. Vettä saa olla tarjolla.

* Potilas nukutetaan toimenpidettä varten. Nukutuksen aikana tarkkaillaan mm. verenpainetta, veren happipitoisuutta, hiilidioksidiosapaineita, hengitystiheyttä, ruumiinlämpöä sekä pulssia. Henkitorveen asetetaan hengitysputki, jolla lemmikki kytketään nukutuskoneeseen. Nukutuskoneesta potilas hengittää happea sekä nukutuskaasua toimenpiteen ajan. Käytössämme on lisäksi ventilaattori, joka tarvittaessa avustaa hengitystä nukutuksen aikana. Hengitysputkella ja nieluun toimenpiteen ajaksi asetettavalla sideharsotukolla estetään hammaskiven palasten, huuhtelunesteiden ja suun bakteerien leviäminen hengitysteihin.Potilas on toimenpiteen ajan suonensisäisessä nesteytyksessä, ja sen normaalia ruumiinlämpöä ylläpidetään lämpöpatjoilla ja peitoilla.

Koiralle ei tule antaa mitään lääkitystä, mistä ei eläinlääkärin kanssa ole etukäteen sovittu. Mikäli koirallasi on todettu lääkeaine- tai ruoka-aineallergia tai on jatkuva lääkitys tai pitkäaikaissairaus, ilmoitathan tästä meille etukäteen.

* Eläinlääkäri tekee potilaalle aina perusterveystarkastuksen ennen rauhoitusta. Suosittelemme tutkittavan perusveriarvot ennen nukutusta (tulehdussoluarvot, punasoluarvot: punasolut, hemoglobiini, hematokriitti, maksa- ja munuaisarvot, veren sokeri sekä proteiinit), jotta pystymme suunnittelemaan lemmikillenne sopivimman anestesia- ja kivunhoitomuodon. 

Vain terve koira voidaan rauhoittaa toimenpidettä varten. Varattuasi ajan, otathan yhteyttä, mikäli koirasi sairastuu tai muuten ilmenee ongelmia/kysyttävää ennen toimenpidettä.

* Kysymyksiä, joita kysymme vastaanotolla lemmikkisi tullessa leikkaukseen:
- Onhan lemmikkisi ollut syömättä 10 h?
- Lääke- ja ruoka-aineallergiat?
- Perussairaudet ja lääkitykset?
- Onhan lemmikkisi vointi ollut oma itsensä viimeisen 3 vrk:n aikana?
- Onko aikaisemmat rauhoitukset ja anestesiat sujuneet ongelmitta?